På Gåsebäck kan man på lunchen, förutom att få i sig mat, lämna bilen på service, få den tvättad, hitta present och kanske springa en tur. För här finns energi, vilja och driv. Här är det viktigare att något fungerar än hur något fungerar, vilket resulterar i god service och hög ambitionsnivå.

Förbi Preem-viadukten med hälsningen Välkommen till Gåsebäck, över korsningen och efter däckfirman & bilmeckaren kommer ännu en till korsning och efter gräsplätten till vänster, i första huset, den med vit gavel och grön brevlåda – Där bor vi. 

På ena sidan om Studion bolmar cigarrtillverkarna och på andra sidan kluckar det från vattenpips-cafét. Vår närmsta granne är en biltvätt och den renhetsvågen har spritt sig likt en virvelvind till innergården där bilarna står på kö till den ena eller andra tvätterian. Bil är ett nyckelord som man stöter på överallt. Från Biltvätt, bilreparatörer, bilförsäljare och däckfirmor med däck som var menade just för DIN bil. Man kan tro att vi har hundbevakning eftersom det cirkulerar tuffingar med hundar, men dessa fyrbenta sötnosar är på dagis och får gott om motion.

Precis intill de livfulla biltvättarna infinner sig ett lugn inne på Helsingborgs Marknad. Platsen är lite avig men skyltningen tveklös. När man går in genom portarna möts man av glada försäljare av smycken, Hi-Fi prylar, parfym, köks- och badrumsinredning, för att nämna några få. Om vi tar oss tillbaka till huvudkorsningen så finner vi Pingstkyrkans Loppis & Lunch där man träffar trevlig personal, hittar fina saker och äter god och vällagad lunch.

Även mekaniska och plåtintensiva företag frodas här. Så mellan plattorna växer glittrande stålspån och på asfalten finner man den ena patentlösningen vackrare än den andra. Ofta har de stora lokaler och om man går förbi vid lunchtid är det inte helt ovanligt att diverse sportaktiviteter utövas innanför de stora portarna eller på innergården.

>>Enbart de tidlösa verken står stilsäkert inför framtiden>>

Vi har vackra promenadstråk där musik vibrerar mot fasaderna från de otaliga replokalerna på Gåsebäck. Kulturen i de K-märkta husen ligger både i anrik arkitektur och modern sprayfärg, båda har sitt eget kulturvärde. Deras skillnad ter sig dock även vara deras likhet; den ena är ur tiden och den andra är i tiden, många som lever i nutiden vill ta bort de gamla K-husen liksom de som fastnat i dåtiden vill ta bort den nysprejade graffitin. De är älskade och hatade på samma sätt. Enbart de tidlösa verken står stilsäkert inför framtiden.

Vi kommer göra återkommande inslag om platsen och personerna här, så håll utkik!