Den virtuella gryningen trängde genom mörkrummens kemikaliestänkta väggar och de blev upplysta om ett nytt sätt att skapa grafik. Tanken väcktes om att någon gång kanske kunna ersätta fotografier, eller i alla fall målningar, med något datorgenererat. Vad var det som hände egentligen? Jo in i rummet kom 3D och hälsade på sin föregångare, 2D.

3D blev det vedertagna begreppet när digital grafik fick en ny dimension. En helt vanlig och platt cirkel kunde alltså plötsligt te sig som en rund sfär. Precis som vissa fortfarande tror att jorden är platt så ser vissa detta som ett simpelt trick, men att här finns möjligheter har nog även den mest konservativa 2D Artisten nu accepterat.

 

Känslan, maneret och ett öga för talande bilder är en viktig uppgift hos en god 3D Artist. Med oändliga möjligheter känner man sig som en Virtuell Illusionist eller Digital Magiker eftersom huvudsyftet är att skapa något trovärdigt från ingenting. När man trollar måste man hitta balansen mellan realism och något kreativt bättre för att skapa en riktigt bra bild.

>>Material, Kameravinkel & Kelvintal – allt är precis som när vi lämnade det.<<

 

Dessutom sitter inte tid och rum sammankopplat, vilket öppnar upp för många fördelar både i skapandeprocessen och plånboken. Gamla produktbilder kan helt plötsligt väckas till liv från arkivet och renderas om i nytt utförande. Ett dubbelklick, sen är vi tillbaka i den virtuella fotouppställningen. Material, kameravinkel, kelvintal – allt är precis som när vi lämnade det. En kostnadseffektiv och långsiktig investering. Nedan syns en fotograferad produktbild som byttes till 3D rendering, klicka på bilden för att se övriga produktbilder i samma serie.